Pristagare 2007

Barbro Lindgren
Barbro Lindgren
Barbro Lindgren i Salongen på Mårbacka 9 maj 2007.
Foto: KM IDÉ
Läs
Litteraturprisstiftelsens pressmaterial pdf 468 KB


Prisnämndens motivering:

»För ett författarskap i sann kavaljersanda och med ett unikt tonfall.
Där finns konkretion och poesi, eftertanke och full fart, sorg och gapskratt, vemod och livsglädje. Det är okonstlad stor konst som aldrig viker en tum från barnets sida«

Presentation av Barbro Lindgren
Barbro Lindgren är en oerhört mångsidig konstnär. Hennes författarskap, som vänder sig till alla åldrar, rymmer såväl prosa som poesi, dramatik, vistexter, läromedel och översättningar. Dessutom har hon illustrerat en del av sina böcker själv, och utbildade sig på såväl Konstfack som Konstakademien innan hon debuterade som författare.

Debuten skedde 1965 med Mattias sommar och Barbro Lindgren har sedan dess varit oerhört produktiv, hennes verk omfattar över hundra titlar. Med böckerna om Max förnyade hon tillsammans med illustratören Eva Eriksson pekboken och dessa, liksom hennes två böcker om Loranga, Mazarin och Dartanjang, barnlitteraturens alldeles egna kavaljerer, har blivit moderna klassiker. De sistnämnda är skrivna 1969 och 1970, men är nu återigen högaktuella. Det har under de senaste åren blivit både tecknad film, teater och opera.

Barbro Lindgren har blivit mest känd som en våra största barnboksförfattare, men är noga med att poängtera att hon oftast egentligen inte skriver för någon specifik ålder utan att det handlar om allåldersböcker. Många av hennes texter är emellertid skrivna ur ett barns perspektiv, och förmågan att se genom barnets öga och att kunna komma ihåg och gestalta hur man som barn känner och upplever världen är en ovanlig gåva som även Selma Lagerlöf, en annan allåldersförfattare, hade. Bland de texter som Barbro Lindgren ändå väljer att kalla vuxenlitteratur märks de tidiga romanerna Felipe (1970), Eldvin (1972) och Molnens bröder (1975) och diktsamlingarna När jag var prins utav Arkadien (2003), Det är som i Rom (2004) och Längst inne i mitt huvud (2005).

Ett av Barbro Lindgrens främsta kännetecken är hennes sinne för humor. Hennes texter har en alldeles egen ton som bland annat präglas av detta. Senast i raden böcker är en samling arga artiklar, Det är roligt att veta bäst (2007), där Barbro Lindgren tar upp olika fenomen som hon retar sig på:

 

"Efter att ha varit mycket arg mycket länge, utan att få fullt utlopp för min ilska, har jag nu skrivit ned något av det som upprört mig under åren. Men om man saknar humor bör man inte läsa denna bok, eftersom den då kan vara mer till skada än till nytta", presenterar författarinnan sin text. Den särskilda Lindgrenska tonen känns också igen på språkets rytm och flyt. Hennes texter har en slags musikalitet, som man särskilt upptäcker om man läser dem högt: orden ligger precis rätt i munnen. Detta gör henne nära besläktad med Selma Lagerlöf, vars språk också ljuder som musik.

Hösten 2006 utkom tredje boken i Vad-lever-man-för-serien, den unisont hyllade V.L.M.F. Vad lever man för. V.L.M.F. är en hemlig farbrorförening med farbrornallen i spetsen. Böckerna utspelar sig i barnhans land, befolkat av leksaksdjur, champagnekorkar, kulor och kottar, och är filosofiska och underfundiga berättelser om livet, döden och annat som är värt att fundera över. De tidigare böckerna i serien heter Vems lilla mössa flyger? (1987) och Korken flyger (1990).

Viktiga i Barbro Lindgrens författarskap är de självbiografiska böckerna om det yngre barnet Sparvel, Lilla Sparvel (1976), Stora Sparvel (1977) och Bara Sparvel (1979), och om den större flickan Barbro, Jättehemligt (1971), Världshemligt (1972) och Bladen brinner (1973), som skildrar uppväxten till och med hennes femtonde år. Den Augustprisnominerade Andrejs längtan (1997), en poetisk och drömlik berättelse om ett gatubarn i Ryssland och hans sökande efter sin försvunna mamma, är en annan betydelsefull text.

Barbro Lindgren är född 1937 och bosatt i Glömminge på Öland.

Sofia Wijkmark
Ledamot av prisnämnden
Bibliografi – Barbro Lindgrens eget urval
Vuxenböcker:
Genom ventilerna. Dikter, Bonniers 1967
Felipe. Roman, Bonniers 1970
Eldvin. Roman, Bonniers 1972
Molnens bröder. Roman, Bonniers 1975
En liten cyklist. Dikter, Rabén & Sjögren 1982
Elegi över en död råtta. Dikter, Rabén & Sjögren 1983
Hunden med rocken. Dikter, Rabén & Sjögren 1985
Vitkind. Roman, Rabén & Sjögren 1986
Nu är du mitt barn. Dikter, Rabén & Sjögren 1988
Restauranten är stängd. Dikter, Rabén & Sjögren 1992
Jag säger bara Elitchoklad. Dikter, Rabén & Sjögren 1993
Kungsholmens Ros. Alfabeta 1995
Rosa på bal. Alfabeta 1997
Prinsessan Rosa. Alfabeta 1999
Tre flugor av Bach Eriksson & Lindgren 2001
När jag var prins utav Arkadien. Dikter, Brombergs 2003
Det är som i Rom. Dikter, Brombergs 2004
Längst inne i mitt huvud. Samlade dikter, Rabén & Sjögren 2005
Det är roligt att veta bäst. Nya artiklar, Karneval Förlag 2007

Allåldersböcker:
Gröngölingen är på väg. Rabén & Sjögren 1974
Lilla Sparvel. Rabén & Sjögren 1976
Stora Sparvel. Rabén & Sjögren 1977
Bara Sparvel. Rabén & Sjögren 1979
Vems lilla mössa flyger. Rabén & Sjögren 1987
Korken flyger. Rabén & Sjögren 1990
VLMF – vad lever man för. Rabén & Sjögren 2006